Περιοχή και ιστορία

Περιοχή και ιστορία

H Λίμνη είναι κωμόπολη της Βόρειας Εύβοιας, που βρίσκεται κοντά στην αρχαία πόλη Ελύμνιον, η οποία αναφέρεται στα έργα του Σοφοκλή. Αποτελεί την έδρα του διευρυμένου δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας. Σύμφωνα με την Απογραφή του 2011, έχει πληθυσμό 1.642 κατοίκους, ενώ βρίσκεται κτισμένη σε υψόμετρο 19 μέτρων

Η ευρύτερη περιοχή της Λίμνης φαίνεται να κατοικείται από τα χρόνια της Παλαιολιθικής περιόδου. Παράλληλα στον λόφο Καστριά έχουν βρεθεί απομεινάρια οικισμού της Νεολιθικής περιόδου.

Στη θέση του σημερινού οικισμού πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα το Ελύμνιο, το οποίο υπέστη παρακμή κατά τα τέλη του 9ου και τις αρχές του 10ου αιώνα μ.Χ. εξαιτίας πειρατικών επιδρομών. Τότε οι κάτοικοι του αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στα ορεινά. Αργότερα, κατά τον 17ο αιώνα, δημιουργήθηκε ο σύγχρονος οικισμός με την επανακατοίκηση των παραλιών.

Αρκετοί κάτοικοι της Λίμνης διακρίθηκαν ως ναυτικοί και έμποροι, ενώ συμμετείχαν ενεργά στην επανάσταση του 1821 υπό τον συντοπίτη τους Αγγελή Γοβιό. Στις πολεμικές επιχειρήσεις είχαν τη συμπαράσταση επαναστατών από τη Στερεά Ελλάδα και το Πήλιο, ενώ μεταξύ άλλων πραγματοποίησαν επιδρομές κατά των Τούρκων του Ξηροχωρίου και εξόπλισαν για τις ανάγκες του ναυτικού αποκλεισμού της Χαλκίδας τέσσερα πολεμικά πλοία.

Το 1830 περιήλθε επίσημα μαζί με την υπόλοιπη Εύβοια στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος και το 1835 ορίστηκε έδρα του δήμου Αιγαίων της επαρχίας Χαλκίδος. Το 1852, σύμφωνα με τον συγγραφέα Ιάκωβο Ρίζο Ραγκαβή, είχε 298 οικίες και πληθυσμό που ανερχόταν στους 1403 κατοίκους, ενώ διέθετε δημοτικό σχολείο γ’ τάξης, υγειονομικό σταθμό και ειρηνοδικείο.

Διοικητικά, το 1912 η Λίμνη ορίστηκε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, ενώ από το 1997 μέχρι το 2010 αποτέλεσε έδρα του καποδιστριακού δήμου Ελυμνίων. Από το 2011 είναι έδρα του καλλικρατικού δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας.

Πληροφορίες από το el.wikipedia.org

Back to Top